Niçin Cezaevinde Annesiyle Kalan Bebek ve Çocuklar ?

         İnsan yaşamı anne karnında başlayıp, doğumla devam edip 0-6 yaş aralığı ile en hassas ve kırılgan dönemlerden geçmektedir. Bu aralıkta çocukların maruz kaldıkları hak ihlalleri onlarda derin kalıcı izler bırakmaktadır. Bu bağlamda anne karnında ceninken tutuklanan, hatta doğumhaneye oradan cezaevinden giden, orada 0-6 yaşını geçiren, pek çok bebek bu şekilde mahpusluk yaşamışlardır.
          Cenin, bebek, çocuklar annelerinin durumuna göre tutuklanmış ve kimi uzun süre cezaevinde kaldıktan sonra beraate, kimi yıllardan sonra tutukluluk kararının Yargıtay’ca bozulması ile tahliye olmuşlar ancak her durumda bebek ve çocuklar ihlale maruz kalmışlar.
           BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ, Çocuk Koruma Kanununu, ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARININ KORUNMASI amir hükmü görülmemiş veya atlanmıştır. Bu süreçte soruşturma, kovuşturma, infazında BM sözleşmesinin etkin bir anlamı olmamıştır. Bu denli yoğun hak ihlaline karşı mağdurları daha etkili savunmak İçin aktivist olarak sorumluluk bir zorunluluk olmuştur.
          Bu konuda aşmamız gereken pek çok zorluk bulunmaktadır. Başta annesiyle birlikte cezaevinde kalan 0-6 yaş gurubu çocukların maruz kaldıkları çocuk hak ihlallerini yeterince gündeme taşımak ve bu sorunları aşmamız gerekmektedir.
           Yaşanan sorunları izlemek ve görünür kılmak için Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası hukuk ve yerel hukuka göre hareket etmeliyiz. Bu konuda tutuklu yargılanmış anneler hatta Yargıtay bozduğu halde tahliye edilmeyen hamile ve çocuklu kadınlar cezaevlerindeler.
          Bu çocuklar anneleri soruşturma-kovuşturma evresinde hukuk ihlali olduğu gibi infaz aşamasında da devam etmiş ,0-6 çocuklar hesaba katılmadan yapılan cezaevleri, aşırı yoğunluktaki koğuşlarda özgürlük, hijyen, beslenme, sağlık, oyun, yatak, çocukların zayıf beden ve ruhlarını inciten beton zemin, sıcak-soğuk sorunu, hareket kısıtlığı, eğitim mahrumiyeti, güvenli ortam yoksunluğu gib BM sözleşmesine göre pek çok temel haktan mahrum olarak cezaevinde düşe kalka günlerini geçirmektedirler. Bu sorunların çözümüne katkı için mesajımızı üretme, yayma mağdurlara örneklik teşkil ederek sorunu görünür kılıp çocuk sesini duyurmak ve sürdürmek bir zorunluluk olarak görülüyor.

Duygu, Düşünce veya Yorumlarınızı Ekleyebilirsiniz

Yayın İlkeleri
Çocuk Hak ihlali konusunda ihlalleri bildirmek, bu alanda fikir, eleştiri ve önerilerin paylaşımı önemsenmektedir.
Çocuk hak ihlali konularında yazılacak metinlerde dikkat edilecek temel ilkeler aşağıdadır:
-Her türlü ayrımcılık içermek, (İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde (https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights) ve taraf ülkelerin imzaladığı BM, AB’nin uluslararası anlaşmalarda tanımlanan hak ve özgürlüklere saygısızlık),
– Şiddeti ve nefreti teşvik etmek, desteklemek veya tasvir etmek,
– Cinsel sömürü, pedofili, istismar ve tacizi teşvik etmek veya desteklemek,
– Evrensel hukukun yasa dışı saydığı yapıları desteklemek,
– Belirli bir siyasi partiye veya adaya taraftarlık veya aleyhtarlık yapmak ve
– Gerçek dışı iddiaları gerçek bilgi olarak iletilmesi durumunda yazılar yayınlanmayacaktır.
Hukuk ilkelerine bağlı, amacına uygun gönderilen yazılar edit edilip yayımlanacaktır.